Zapach pikanterii – czyli pieprz czarny w perfumach

Mimo, że z przyprawami spotykamy się każdego dnia w kuchni, perfumy z ich dodatkiem nie cieszą się aż tak dużą popularnością co zapachy kwiatowe czy owocowe. Warto jednak wiedzieć o tym, że dodatek przypraw nadaje kompozycji zapachowej głębi i wyrazistości. Takie perfumy doskonale sprawdzą się również podczas chłodnych, jesiennych bądź zimowych dni. Rozgrzewają i otulają swoim ciepłem a dodatkowo są trwałe i intensywne. Wybierając się do drogerii bądź przeglądają ofertę perfumerii internetowej np. https://esentire.pl z pewnością natkniemy się na zapachy właśnie z dodatkiem przypraw. Każda z nich jednak nadaje kompozycji innego charakteru. W dzisiejszym artykule pod lupę bierzemy czarny pieprz.

Pieprz jako przyprawa, składnik perfum i nie tylko

Przyprawa ta wywodzi się z południowo-wschodniej Azji. Często określana jest mianem czarnego złota. Pieprz czarny to przyprawa, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jego niezwykły smak i aromat często wykorzystywane są w kuchni. Przyprawia się nim między innymi mięsa, sosy, zupy czy sałatki. Znajduje również swoje zastosowanie w produktach spożywczych – chociażby wędlinach.

Do pozyskania olejku pieprzowego używa się surowych nasion rośliny. Posiada on bursztynową bądź żółto-zieloną barwę. Charakteryzuje się przyjemnym, świeżym i dość ostrym aromatem. Wyczuwa się w nim oczywiście pikanterię oraz drzewną nutkę. W kompozycjach zapachowych doskonałe współgra ze składnikami takimi jak rozmaryn, cytrusy, imbir, goździk czy kolendra.

Czarny pieprz nierzadko stosowany jest również w kosmetyce. Wpływa pozytywnie na kondycję naszej skóry, Spowalnia procesy jej starzenia oraz przyśpiesza jej regenerację.

Nie należy zapominać oczywiście o właściwościach leczniczych tej przyprawy. Działa przeciwbólowo i rozgrzewająco. Oprócz tego łagodzi bóle mięśni oraz bóle reumatyczne. Pieprz okazuje się także pomocny w przypadku problemów z trawieniem. Zaleca się jego stosowanie przy różnego rodzaju obrzękach oraz skręceniach.