Modny Olej Rzepakowy

Majowe łąki mieniące się żółtą ciepła barwą, ciągnące się na kilometry plantacje naszego polskiego rzepaku. 

Olej rzepakowy nierafinowany stał się bardzo modny. Polacy zaczęli doceniać dobroczynne właściwości  oleju.

Rzepak to roślina typowo uprawna, jedno- lub dwuletnia, rozpowszechniona w wielu krajach klimatu umiarkowanego i podzwrotnikowego. Szczególnie liczącymi się na światowym rynku producentami rzepaku są Kanada, Chiny, Indie, a także Francja oraz Niemcy. Rzepak przeznacza się na produkcję miodu, pasz dla zwierząt czy paliwa, ale głównie oleju, który wytłaczany jest z jego ciemnych nasion. Nierafinowany olej rzepakowy ma gęstą konsystencję i ciemnożółtą barwę, zawiera liczne substancje bioaktywne oraz interesujące zestawienie kwasów tłuszczowych. 

 Olej rzepakowy tłoczony na zimno, nierafinowany zwany nieoczyszczony. Opisywany jako ten, który (w przeciwieństwie do rafinowanego) zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze, jest w 100% naturalny, bez sztucznych dodatków i środków konserwujących, zachowuje niepowtarzalny smak i zapach, nie jest poddany procesowi oczyszczania, który powoduje obniżenie naturalnych właściwości oleju rzepakowego. Olej taki jest kilkukrotnie droższy od tego zwykłego rafinowanego, natomiast jak wiadomo wszystko co zdrowe czy ekologiczne kosztuje więcej. 

Olej rzepakowy posiada cała spektrum właściwości odżywczych przede wszystkim jest nasz polski.